امروز سیزدهم ماه حمل مطابق با دوم اپریل سال میلادی است:
رویدادهای مهم این روز در تقویم میلادی :
تولد جهانآرا بیگم/1604 میلادی
جهانآرا بیگم دختر شاه جهان و بانوی شاعر فارسیگوی در هندوستان بود. مادر او «ارجمند بانو بیگم» معروف به ممتاز محل بود که شاه جهان بنای تاج محل را به یاد او ساخت. شاهزاده جهانآرا بیگم از حامیان شعرا بود و خود نیز شعر میگفت.
وفات محمد نوروز موسس مجله نوروز و رئیس شورای ملی افغانستان در دوره محمد ظاهر شاه/1347
به روز اول حمل 1۸٢١ش ، در کلنگار لوگر، متولد شد.
اعلیحضرت غازی امان الله وی را یک شخص فعال و با استعداد یافت و در13۵3ش سرپرستی و مدیریت منطقۀ جشن را بوی تفویض نمود ، دیری نگذشت ، شاه امان الله در 13۵١ش، ریاست اعمار قصر باشکوه و تاریخی داراالمان و شهر جدید را به وی سپرد ) قصرداراالمان بفاصلۀ ۲ کیلومتر در جنوب غرب کابل در حوضۀ چهاردهی کابل که قبالً » افشارتپه « یاد میشد در 13۵١ش آبادانی قصرتحت نظر مهندس آلمانی »والترهارتن « با یک به بزرگ اعمارگردید که تقریباً تعداد مهندسان جرمنی آغاز و در13۵١ش با 1١۵ اتاقهای خورد و تمام دوایر حکومتی امانی در آن کار می کردند. نوروز خان در امورساختمانی قصر، ترتیب و تنظیم موزیم کابل نیزسهم فعال گرفت که مورد توجه شاه واقع شد و ازحضور اعلیحضرت امان الله ، نشان خدمت را دریافت کرد.
بعد از وصول استقالل ، درسیمای افغانستان،چهره های ادب وهنر ظهورکرد وهمزمان بایک عده ازنویسندگان و دانشمندان آنزمان مانند مرحومان: مولوی عبدالرؤف، برهان الدین کشککی ،خوگیانی ، حبیبی، سلجوقی ، محی الدین انیس وغیره که هریک صاحب امتیاز جریده یا مجله یی بودند ، محمد نوروزخان نیز امتیازجریدۀ 1١روزۀ »نوروز«
رابدست آورد که نخستین شمارۀ آن بروزاول اسد13۵٢ش در گر ما گرم دورۀ سوم امانی به مدیریت محمد نوروز، نگارندگی میرزا میرغالم از ادارۀ آن در گذرسردارجان خان درمطبعۀ رفیق ، به نشر رسید که بامقاالت سیاسی،دینی، علمی، اجتماعی و اخبار داخلی و خارجی نشر و دست بدست میگشت.
محمد نوروز خان درموقع شورش سقوی13۵۲ ش ، بمقصد نجات کشور به معیت محمد نادرخان، زلمی خان ، فیضمحمد خان با پدرش نواب خان وغیره بزرگان درسمت جنوبی ، شامل خدمت گردید و درآنجا به روز1١ اسد 13۵۲ش
نخستین شمارۀ اخبار » اصالح « را تحت نظرمحمد نوروزخان بنگارندگی نصرالله خان لوگری به نشر رسانید.
در آن موقع حساس باعزم واراده ، فعالیتهای خسته ناپذیراجرای وظیفه نمود و حافظ نور محمد کهگدای مدیرشعبۀ اول دارالتحریرشاهی یکی ازهمکاران صادق و فعال شان بود . این پست تا عصر محمد ظاهرشاه دوام کرد، درعین زمان ریاست افتخاری انجمن ادبی کابل را برای ٢سال نگهداشت.
در1311ش ، راستی ،عدالت پسندی و پشتکار او را بمقام وزیرعدلیه رسانید.بعد بحیث سفیرکبیرافغانستان درتهران تعیین شد و ازطرف شاه ایران برایش نشان خدمت اعطاء گردید . در بازگشت به مقام وزارت داخله رسید که تهداب گذاری مسلخ کابل ازفعالیت های او بشمارمیرود. موصوف در 13۸٢ش برای یکدوره بحیث وزیرمختار و نمایندۀ افغانستان درماسکو وسویدن نیز اجرای وطیفه نموده است . هنگامیکه در13۸۲ش به حیث وزیرمالیه بود منجمله بهبودی روزافزونی در امور بودجوی مملکت وارد نمود و به اخذ نشان سردار اعلی موفق شد ، موصوف در سفر های اعلیحضرت محمد ظاهرشاه به اروپا وشرق میانه ، همیشه همرکاب شاه بود . در 13۸٢ش محمد نوروزخان
بازهم نظر به حسن وظیفه و صداقت باز به حیث وزیرمالیه مقررشد که جمع آوری مالیه ازسیستم مالی درتمام سطوح نظارت می کرد . کذا منجملۀ دیگر فعالیت ها در 133۸ش تهداب گزاری سیلوی مرکزی نیزحساب میشود .
13١3ش چندی بحیث سفیر در جده اجرای وظیفه نمود.
بعدا 133١ش نمایندۀ اهالی لوگر درشورای ملی گردید .
نوروزخان سفیرکبیرافغانستان در اتحادشوروی در زمان صدارت محمد داؤد در 133١ش بحیث رئیس شورای ملی تعیین گردید وسنگ تهداب عمارت جدید شورای ملی افغانستان را درسرک داراالمان گذاشت و درعین زمان ریاست انجمن دوستی افغان وهند را نیز عهده دار بود ، بنابر دعوت نهرو صدراعظم هند به آنکشور سفرنمود و درآنجا به اخذ نشان دوستی افغان وهند مؤفق گردید. در وقتیکه ریاست دورۀ دهم شورای ملی را عهده دار بود، نظربه دعوت رئیس شورای ملی آلمان فدرال عازم آن کشور شد. باالخره بعد از ١۲سال خدمت درپست های حساس ومهم دولتی در13١١ش نظربه عاللت مزاج از وظیفه کناره گرفت . اصالحات و فعلیت های که محمد نوروزخان در دورۀ
ماموریتهای طویل المدت خود درادارات کشور انجام داد ، بعداً سرمشق خوبی برای دیگران شد ، مرحومی یک اداره چی موفق ومبتکربود. این مرد محجوب و متواضع و وظیفه شنا ِس پاکنفس در13حمل13١٢ش درسن ٢۸سالگی چشم ازجهان پوشیده وبرحمت حق پیوست
• مرگ ساموئل مورس، مخترع آمریکایی و مبدع تلگراف (1872م)
• افتتاح قدیمیترین سینمای جهان به نام الکتریک تئاتر در لسآنجلس (1902م)
• تولد ماریا مریان، هنرمند و پژوهشگر آلمانی و کاشف دگردیسی پروانهها (1647م)
• تولد هانس کریستین اندرسن، نویسنده دانمارکی کتابهای کودکان (1805م)
• مرگ ژرژ پمپیدو، سیاستمدار و رئیسجمهور پیشین فرانسه (1974م)
• روز جهانی کتاب کودک