480 پيش از ميلاد – اتحاد آریانا با كارتاژ برضد یونانیان
نوزدهم اكتبر سال 480 پيش از ميلاد (27 ماه میزان) را روزي نوشته اند كه خشايارشا رهبر وقت آریایی با دولت كارتاژ (تونس امروز و نواحي اطراف آن در شمال آفريقا كه رو به روي جزيره سيسيل و پاشنه ايتاليا در ساحل جنوبي مديترانه قرار گرفته و آثار ابنيه باستاني آن زمان باقي است) پيمان اتحاد بست.
هدف خشارياشا پسر داریوش و نوه دختری کوروش بزرگ از اين پيمان، ايجاد سد در برابر گسترش اتحاديه يونانيان در جهت جنوب و شرق و درگير نگهداشتن اين اتحاديه در جنگهاي دوردست بود تا به فكر تعرّض به ايونيِ آریانا نيافتد. [شهرهاي يوناني زبان واقع در آناتوليای غربی و جزاير شرقي درياي اژه و درياي مديترانه از جمله قبرس، ايوني خوانده مي شدند. واژه يونان كه در خاور ميانه بكار مي رود برپايه كلمه ايوني ساخته شده است.]. در آن زمان، يونان در جنوب ايتاليا و از جمله در جزيره سيسيل (سيچيليا) مهاجرنشين داشت كه معروفترين آنها سيراكيوز (سيراکوز) است.
در پي همين اتحاد و كمك مالي آریانا بود كه «هاميلكار» كارتاژي به سيسيل حمله نظامي برد. ولي پس از پياده شدن در ساحل پالرموي امروز چون توفيقي به دست نياورد همانجا خودكشي كرد.
اتحاد امپراتوري آریانا (ابرقدرت جهان وقت) و كارتاژ تا 70 سال بعد (سال 410 پيش از ميلاد) ادامه داشت و كارتاژ از كمك مالي آریانا برخوردار بود.
1453 – يك رشته جنگ ميان فرانسه و انگلستان كه 116 سال طول كشيد (در كتب تاريخ معروف به جنگهاي صد ساله) با امضاي يك پيمان صلح و برسميت شناخته شدن سلطه انگلستان بر منطقه «كاله» پايان يافت.
1781 – پايان حکومت انگلستان بر مهاجرنشينان
كورنواليس آخرين فرماندار انگليسي مهاجرنشينان آمريكا كه نظاميان او از نيروهاي مشترك استقلال طلبان و فرانسه در «يورك تاون» ويرجينيا شكست خورده بودند 19 اکتبر 1781 شمشير خود را به علامت تسليم نزد جورج واشنگتن فرستاد، ولي به بهانه بيماري شخصا با وي ملاقات نكرد و سپس با نيروهاي شكست خورده اش خاك آمريكا را ترك گفت. پادشاه انگلستان براي جبران تحقير كورنواليس، وي را به سمت فرماندار هندوستان منصوب كرد و به اين شبه قاره فرستاد!.
1918 – مجارستان اعلام استقلال كرد.
1943 – كشف آنتی بیوتیکِ درمان بيماري سِل
19 اكتوبر سال 1943 كه بيماري سل به دليل درمان ناپذير بودن در سراسر جهان كشتار مي كرد، يك دانشجوي فوق ليسانس رشته بيوكميست دانشگاه راتگِرز آمريكا (واقع در ايالت نيوجرزي) موفق به كشف استرپتومايسين و ايزوله كردن آن شد كه پس از رسيدن به ساخت انبوه، جان دهها ميليون انسان را نجات داده است. اين دارو مطلقا تزريقي است.
اين دانشجو به نام آلبرت شاتس جريان كشف خود را كه در لابراتوار دانشگاه صورت گرفته بود به استاد مربوط – پروفسور «واكسمان» گزارش كرد و اين استاد آن را به نام خود اعلام داشت و به همين خاطر هم برنده جايزه نوبل سال 1952 در فيزيولوژي شد. ولي آلبرت شاتس از اعتراض دست نكشيد تا سرانجام 45 سال بعد! (سال 1994) به او هم كه 74 ساله شده بود نشان راتگرز دادند!.
آلبرت شاتس 11 سال بعد (سال 2005) درگذشت.
1983 – سامورا ماشل رئيس جمهور موزامبيك و33 تن ديگر از مقامات اين كشور بر اثر سقوط هواپيما به دليل توفان كشته شدند.
زادروزها
۱۸۸۲ – زادروز اومبرتو بوچونی نقاش و پیکرتراش آیندهگری ایتالیایی
۱۸۹۹ – زادروز میگل آنخل آستوریاس شاعر و نویسندهٔ گواتمالائی، برندهٔ جایزه نوبل فیزیک سال ۱۹۶۷
۱۹۱۰ – زادروز سابراهمانین چاندراسکار اخترفیزیکدان آمریکایی، برندهٔ جایزه نوبل فیزیک سال ۱۹۸۳به همراه ویلیام آلفرد فاولر، برادرزادۀ سی وی رامان
۱۹۲۱ – زادروز گونار نوردال فوتبالیست سوئدی
۱۹۴۰ – زادروز مایکل گامبون بازیگر بریتانیایی-ایرلندی تئاتر، تلویزیون و سینما
۱۹۴۶ – زادروز فیلیپ پولمن نویسندهٔ انگلیسی
درگذشتها
۱۲۱۶ – درگذشت جان از شاهان سلسله پلانتاژنت انگلستان
۱۷۴۵ – درگذشت جاناتان سوییفت هجو نویس، شاعر و نویسندهٔ ایرلندی
۱۹۰۹ – درگذشت سزار لومبروزو پزشک و جرمشناس ایتالیایی
۱۹۳۶ – درگذشت لو شون نویسنده، ویراستار، مترجم، منتقد، مقالهنویس و شاعر چینی
۱۹۳۷ – درگذشت ارنست رادرفورد فیزیکدان هستهای اهل نیوزلند
۱۹۹۹ – درگذشت ناتالی ساروت حقوقدان، رماننویس و نظریهپرداز ادبی فرانسوی
۱۳۹۲ – درگذشت محمود ذوالفنون نوازندهٔ ایرانی ویولن بود.
*****