وفات میر غلام محمد غبار / 1356
میر غلام محمد غبار تاريخ نويس معروف كشور و نويسنده كتاب افغانستان در مسير تاريخ که برای معالجه مریضی معده به برلین غربی رفته بود، در چنین روزی وفات نمود. وی را در شهدای صالحین در شهر کابل دفن نمودند.
میر غلام محمد غبار فرزند میرزا میر محبوب خان در سال ۱۲۷۶ هجری شمسی در شهر کابل متولد گردید. مطالعاتش خصوصی و بیشتر در رشتههای تاریخ و ادب و فلسفه و اجتماعیات و امثال آن بودهاست. ایام جوانی اش مصادف با زمانی بود که در افغانستان مقدمات یک تحول اجتماعی آهسته آهسته پدیدار میشد.
غبار در لویه جرگه های پغمان 1303 و 1307 نماینده مردم کابل بود . در سال 1310 به عضویت انجمن ادبی کابل پذیرفته شد . تااینکه در سال 1311 زندانی سیاسی گردید و در سال 1315 به یکی از قرای دور دست ولایت فراه تبعید گردید و در سال 1317 به قندهار آورده شد که در آنجا کتاب احمد شاه بابا را تالیف کرد و در سال 1320 دوباره به کابل آمد و مدتی هم جریده انیس را منتشر میکرد. در انتخابات شورا به حیث نماینده مردم ولایت کابل انتخاب گردید و بعداً به تاسیس «حزب وطن» و نشر جریده هفتگی«وطن» پرداخت و وی در انتخابات دوره هشتم دوباره به نمایندگی مردم کابل انتخاب شد و در طی مظاهره که مردم کابل به طرفداری وی کردند، دستگیر و مدت 8 سال را دوباره در حبس گذراند و در سال 1339 از حبس رهایی یافت و در عین زمان کتاب افغانستان در مسیر تاریخ را می نوشت .
- تولد “فرانْسْوا رابْلِه” اديب و نويسنده معروف فرانسوي (1494م)
فرانسوا رابله ادیب و نویسنده برجسته فرانسوی در چنین روزی از سال ۱۴۹۴ میلادی متولد شد. وی تحصیلات خود را در صومعه ای نزدیک زادگاهش سپری کرد و پس از آموختن الهیات و حکمت و فلسفه، به سلک روحانیون مذهبی درآمد. این امر بیشتر به سبب شوق او در فراگرفتن علوم ادبی یونان و روم بود تا بهسبب تمایلش به علوم مذهبی و الهی. رابله از آن پس مدتی به سیر و سفر و مطالعه و ثبت خاطرات خود پرداخت و با بسیاری از فاضلان و ادیبان بزرگ زمان آشنایى یافت. او همچنین پس از طی دروس دانشگاهی در رشته پزشکی، به طبابت پرداخت و چندین متن پزشکی را به زبان یونانی با تفسیرهای شخصی منتشر کرد.
- تولد “آلفرد كبير” امپراتور بريتانيا معروف به نجيب ترين پادشاه انگلستان (848م) (ر.ك: 5 مه)
آلفرد بزرگ (متولد ۸۴۹ – درگذشته ۸۹۹میلادی)، از سال ۸۷۱ تا ۸۹۹ میلادی، پادشاه وسکس واقع در جنوب غربی انگلستان بودهاست. وی فرزند اتلولف بود. پیش از آلفرد برادرش اتلرد پادشاه انگلوساکسونها بود. آلفرد بزرگ نسبت به اتحاد وسکس با حکومتهای مجاور همت گماشت. سپس در سال ۸۷۱ میلادی موفق شد جلوی حملهٔ دانمارکیها را بگیرد. آلفرد در سال ۸۹۹ میلادی به کشتیهای دانمارکی حمله کرد و آنها را شکست داد. انگلیسیها او را به صورت فرمانروایی فروتن و بردبار توصیف میکنند. پس از مرگ وی اوضاع انگلیس دوباره آشفته شد.
- روز ملي و استقلال “سريلانكا” از استعمار انگلستان (1948م)
كشور جزيرهاي جمهوري سريلانكا با65/610 كيلومتر مربع مساحتْ در جنوب هند قرار دارد. پايتخت آن كلمبو نام دارد و مردم آن داراي زبان سينْهالي و مذاهب بودايى، هندو، مسيحي و اسلام ميباشند. سريلانكا جمعيتي نزديك به 19 ميليون نفر دارد و پيشبيني ميشود جمعيت اين كشور تا سال 2025م در حدود 23/5 ميليون نفر گردد و واحد پول سريلانكا روپيه است. از اوايل قرن شانزدهم، پرتغاليها كنترل نواحي ساحلي سريلانكا را به دست گرفتند، اما در اواسط قرن هفدهم جاي خود را به استعمار هالند دادند. از سال 1798م، سريلانكا مستعمره رسمي انگلستان شد تا اين كه پس از جنگ دوم جهاني نهضت استقلالطلبي سيلان به وجود آمد.
- فرود سفینه فضایی شوروی در ماه و ارسال عکس از ماه به زمین (1966م)
اتحاد جماهیر شوروی، نخستین کشوری بود که فضاپیما به ماه فرستاد و نه ایالات متحده. در سال 1959 “لونا 2” در هنگام فرود در ماه با ان برخورد کرد. در فبروری 1966 “لونا 9” اولین فضاپیمایی بود که با آرامی بر سطح ماه فرود آمد و تصاویری از ماه به زمین ارسال نمود. چهار ماه بعد ایالات متحده با سفینه ی “سرویر 1” بر روی ماه فرود آمد.
- زادروز لیندبرگ،هوانورد شهیر امریکایی (1902م)
چارلز اگوستوس لیندبرگ، هوانورد و مخترع امریکایی بود که در چنین روزی بهدنیا آمد. لیندبرگ به تاریخ ۲۰ و ۲۱ ماه می ۱۹۲۷م با یک طیاره ی یکموتوره از نیویارک امریکا برخاست و پس از ۳۳ساعت و ۲۱ دقیقه پرواز بدون توقف، عرض ۳ هزار و ۶۰۰ مایلی اقیانوس اطلس را طی کرد و در بورژه پاریس در فرانسه فرود آمد. این پرواز نخستین پرواز انفرادی و بدون توقف بین دو قاره امریکا و اروپا بر فراز اقیانوس اطلس بود که شهرت بسیاری را برای لیندبرگ بههمراه داشت.
- درگذشت «راغب مصطفی غلوش»، قاری برجسته مصری (2016 م)
راغب مصطفی غلوش در سال 1317 هجری شمسی در روستای برما واقع در استان غربیه مصر متولد شد و در خانوادهای قرآنی پرورش یافت. غلوش در نوجوانی کل قرآن را حفظ کرد و از 16 سالگی با حضور در محافل مختلف قرآن تلاوت میکرد. شیخ راغب مصطفی غلوش، از نسل قاریانی است که پس از پایان جنگ تحمیلی، برای نخستین بار به ایران سفر کرد و خاطره خوش تلاوتهای اواخر دهه ۶۰ و دهه ۷۰ شمسی را آفرید.