امروز ۲۰ ماه جدی برابر با ۱۰جنوری تقویم میلادی است. روزی که در افغانستان و جهان اتفاقات زیادی به وقوع پیوسته است و ما به مرور برخی از این وقایع میپردازیم.
رویداد ها:
تولد عبدالقیوم رهبر از شخصیت های سیاسی کشور /۱۲۳۰
سيد عبدالقیوم رهبر در بیستم جدی ۱۳۲٠ ش (مطابق جنوری ۱۹۴۹ م؟) زاده شد. او تحصیلات ابتدائی را در تبعیدگاه خانوادگیاش در قندهار سپری کرد. پس از ختم دوران تبعید به کابل آمد و همراه با مجید کلکانی (برادرش) وارد دارالعلوم کابل شد. آن دو زمانی که تحصیلات دینی را در این مدرسه به پیش میبردند، توسط رژيم شاهی به زندان افتادند. پس از سپری شدن زندان، مجید طرح دیگری ريخت، و آن اینکه خود راه مبارزه انتخاب کرد و پای قیوم را از این معرکه بیرون کشید تا او بتواند تحصیلاتش را دنبال کند.
قیوم رهبر دانشکدۀ شرعیات را به پایان رسانيد و با استفاده از یک بورس تحصیلی روانهی جامعهی الازهر مصر گردید. او در آنجا، با آموختن علوم و حقوق اسلامی و تمدن و فرهنگ مصری و عربی و زبان آن در سطح یک خبره تبارز کرد. با این حال در پی فراگيری دانش بیشتر شد و رهسپار آلمان غرب گردید و به مدد استعدادش شامل پوهنتون کیل هامبورگ شد و حقوق بینالدول را آموخت. در کنار آن به مطالعات شرقشناسی و تحقیق در فرهنگ غرب و آموزش زبانهای متعدد و علوم سیاسی نیز دست یازید. با اختتام دورهی رسمی تحصیل، به او پیشنهاد تدریس در همان پوهنتون شد، و او مدتی به عنوان استاد در آنجا تدریس میکرد. افزون بر اين، او به عضویت انجمن شرقشناسی انستیتوت مکسپلانک نیز درآمد و بحیث یک شخصیت علمی، یک سیاستمدار ماهر، حقوقدان زبده، متخصص در فرهنگ و زبانشناسی شرق و غرب، ادیب، شاعر، نویسنده، سخنور و در یک کلام یک شخصیت همه جانبهی ممتاز هم در محافل افغانی و هم در سطح بینالمللی شناخته شد.
تولد محمد کاظم کاظمی/ 1346
محمد کاظم کاظمی از شاعران و نويسندگان نامدار كشور در چنین روزی در شهر هرات به دنيا آمد.
وی مكتب را در زادگاهاش به پایان رساند و در سال ۱۳۵۴ باخانوادۀ خود به كابل، پايتخت افغانستان، كوچيد و از سال ۱۳٦۳ به سبب وضعيت بحرانی كشور به ايران مهاجر شد. کاظمی از سال ۱۳٦۱ خورشيدی به سرودن شعر روی آورد . از سال ۱۳۶۵ به فعالیتهای ادبی خود افزود و آن را در دههٔ هفتاد ادامه داد . وی با سرودن مثنوی (بازگشت) به شعر افغان درخششی تازه بخشيد. فعلاً عضو موسسهی فرهنگی (درّ دری) است و به فعاليتهای ادبی و فرهنگی اشتغال دارد.
وفات استاد فقیر حسن ( نوازنده سارنگ و ویلون )/۱۳۵۹
این عکس که در سال 1322 برداشته شده و در آن استاد فقیر حسن سارنگی نواز، استاد سراج الدین ستار نواز، پدر معراج الدین، استاد محمد عمر رباب نواز، استاد رحیم پدر نسیم طبله نواز، استاد دین محمد ماشین سارنگی نواز، استاد چاچه محمود پدر استاد هاشم طبله نواز و استاد غلام حسین پدر استاد سرآهنگ به مشاهده می رسند.
استاد فقیر حسن یکی از نوازندگان برجسته سارنگ و ویلون در گروه های هنر استاد غلام حسین و استاد سراهنگ بود. وی در هنگام مرگ هفتاد و یک سال داشت.
سرنده آلۀ موسقی تاری (ارشهای) است که از چوب توت ساخته شده, کاسۀ آن از پوست بز پوشانیده میشود. طول آن 65 سانتی متر است. سرنده با کمانچه (یا ارشه) نواخته میشود و دارای 3 تار اصلی و 17 تار فرعی است که جمعاً بیست تار فلزی و نایلونی دارد. سرنده فاقد پرده است و در قسمتهای جنوبی و جنوب شرقی افغانستان بیشتر نواخته میشود. سرنده نوازان معروف در نیم قرن گذشته، عبارتند از: استاد غلام حسن، استاد فقیر حسن، استاد دین محمد معروف به ماشین، خواجه محمد و لاله امان است. سرنده شامل آرکستر 38 نفری رادیو افغانستان بوده و جایگاه خاص را در موسیقی محلی دارد
حمله نافرجام بالای سر مربی تیم ملی فوتبال افغانستان/۱۳۹۳
یوسف کارگر سرمربی اسبق تیم ملی افغانستان از سوی مردان ناشناس مورد حمله قرار گرفت و با ضربات چاقو در چنی روزی به شدت زخمی شد.
وی در همان سال لقب مرد بزرگ فوتبال افغانستان را کسب کرد.
فدراسیون فوتبال افغانستان، در مراسمی به همین مناسبت با ستایش از کارکردهای یک دهۀ آقای کارگر برای فوتبال کشور، وی را به عنوان مرد بزرگ فوتبال افغانستان برگزید.
محمد یوسف کارگر با تلاشهای خستهگیناپذیری در خصوص فوتبال افغانستان، توانست تیم ملی فوتبال افغانستان را تا قهرمانی جام جنوب آسیا بکشاند.
تیم فوتبال افغانستان جایزۀ بازیهای جوانمردانه را در سطح فوتبال جهانی و جایزۀ بهترین فدراسیون فوتبال در پیشرفت فوتبال کشور را نیز از کنفدراسیون فوتبال اسیا به دست آورد.
اقای کارگر با اظهار خوشحالی از بهدست آوردن چنین لقبی، خاطرنشان ساخت که تمام تلاشهایش را در طی این مدت به خاطر مردم و رسانیدن تیم ملی فوتبال به قهرمانی که نخستین آن در جنوب آسیا به دست آمد، به خرج دادهاست.
حمله انتحاری بالای خبرنگاران تلویزیون طلوع/1394
در اثر یک حمله انتحاری بر بس حامل کارکنان تلویزیون خصوصی طلوع در منطقه دارالامان شهر کابل، اضافه از سی تن کشته و زخمی شدند.
فدراسیون ژورنالیستان افغانستان، روز حملۀ «گروه تروریستی طالبان» به کارمندان تلویزیون طلوع، را به نام «چهارشنبه سیاه» در تاریخ رسانههای افغانستان ثبت کرد.
مقامهای این فدراسیون در نشستی خبری در کابل، این حملۀ طالبان به جان کارمندان تلویزیون طلوع را نکوهش کردند.