اصلاحات انقلابی درعرصه های اقتصادی و اجتماعی از مواردی بود که تره کی سخت بر آن پافشاری می کرد.
تقسیم زمین بین دهقانان، لغو یا تخفیف طلب زمین داران بزرگ و سودخواران از دهقانان، برابری زن و مرد، آموزش اجباری سواد برای زنان، لغو شیربها و کاهش مصارف عروسی از مواردی بود که توسط فرمان های پی درپی حکومت تره کی صادر می شد.
برخی از این فرمان ها می توانست در صورت توجه به شرایط واقعی محیط،، جامعه و وضع قانون از مجرای حقیقی آن، سودمند باشد.
ولی از آنجایی که طبقه گارگر صنعتی در افغانستان وجود نداشت ، ولی نتوانست که در پیشبرد اصلاحات خود موفق شود.
قتل اکرم یاری/1358
کرم یاری در ولسوالی جاغوری واقع در ولایت غزنی افغانستان به دنیا آمد. او تحصیلات ابتدایی را در محل تولد خویش ادامه داد.
اکرم یاری در سال ۱۳۴۴ (خورشیدی) سازمان جوانان مترقی افغانستان را تأسیس کرد. خط فکری وی را مارکسیسم، لنینیسم و مائوئیسم تشکل میداد و در اواسط سالهای ۶۰ همزمان با ایجاد «حزب دموکراتیک خلق افغانستان» (وابسته به اتحاد جماهیر شوروی سابق) با همفکرانش سازمان جوانان مترقی افغانستان را تأسیس نمود. رهبری سازمان جوانان مترقی افغانستان را عمدتاً اکرم یاری به عهده داشت و خانواده محمودی و سایرین نیز با وی همگام بودند.
نام اصلی شعله جاوید “سازمان مترقی” بود که در سال ۱۳۴۳ تاسیس شد. اکرم یاری از شاخص ترین رهبران اولیه و از بنیانگذاران این جریان بود که در تصفیه های درونی گروههای چپ در همان آغاز جان خود را از دست داد.
از فعالیت وی میتوان از نشریه شعله جاوید نام برد که بعد از یازده شماره از طرف دستگاه نورمحمد ترکی و حفیظ الله امین متوقف شد و تشکیل سازمان جوانان مترقی را که در ان وقت یک جنبش فعال بود ،نیز از فعالیت های وی برشمرد. وی در اواخر سال 1357 ش توسط رژیم مارکسیستی ترکی دستگیر و زندانی شد و مثل هزاران زندانی دیگر برای همیشه مفقود الاثر گردید. در همان شبی که او درجاغوری گرفتار شد ، در همین وقت برادرش داکتر صادق یاری نیز از لشکرگاه دستگیر گردید. اکرم ياری، در مکاتب خوشحال خان و محمود طرزی در کابل بهعنوان معلم به تدريس میپرداخت.
1494 – تقسيم قاره كشف شده امريكا بين استعمارگران پرتغال و اسپانيا به دستور پاپ
با توجه به حمايت پادشاه اسپانيا از كريستُف كُلمب، دريانورد معروف ايتاليايى، به منظور يافتن مسيري از سوي غرب به آسيا و هند كه منجربه كشف امريكا شد، طبيعي بود كه اسپانيا و همسايه آن پرتغال، زودتر از ساير كشورهاي اروپايى به اعزام مهاجرين و توسعه متصرفات خود در قاره امريكا دست بزنند. آوازه شكوه و جلال و ثروت قاره جديد در اروپا، باعث گسترش انديشه دستيابي به ثروت و گسترش قلمرو كشور اسپانيا شد. از سوي ديگر كاشفين پرتغالي نيز كه در سواحل غربي افريقا در حال كار بودند دست به اكتشاف سواحل جنوبي در برزيل زدند كه به تدريج موجب برخورد ميان دو امپراتوري بر سرتعيين منطقه نفوذ و مرز ميان آنها شد. در نتيجه پادشاهان اسپانيا و پرتغال از پاپ خواستند تا در مورد اختلافات آنها داوري كرده و منطقه نفوذ هر يك را مشخص كند. درنتيجه، در 28 نوامبر 1494م با ميانجيگري پاپ خطّ معيني در غرب جزاير كيپ وِرد در غرب افريقا مرز ميان اسپانيا و پرتغال اعلام شد، به اين ترتيب كه شرقِ خط به پرتغال و غرب آن به اسپانيا تعلق گرفت.
كريستُف كُلمب
1912 – آلبانی اعلام استقلال کرد. این سرزمین تا این زمان از ضمائم امپراتوری عثمانی بود.
1943 – نشست سران آمريکا، شوروي و انگلستان در تهران
28 نوامبر سال 1943 روزولت، استالين و چرچيل رهبران سه کشور آمريکا، شوروي و انگلستان مذاكرات چهار روزه خودرا در تهران آغاز كردند تا استراتژي مشترک «پس از جنگ» را تعيين کنند. اين نخستين بار بود که استالين در چنين کنفرانسي شرکت مي کرد. قبلا وزيران امور خارجه سه کشور در مسکو مقدمات کار و زمينه مذاکرات را آماده کرده بودند که بايد در آن سرنوشت جهان پس از شکست آلمان و روابط في مابين قدرتهاي فاتح تعيين و ترسيم مي شد.
چرچيل، روزولت و استالين در تهران
طبق اسنادي که سالها بعد انتشار يافت در اين مذاکرات که يکم دسامبر آن سال پايان يافت و اعلاميه پاياني آن هشت روز بعد انتشار يافت قرار شده بود لهستان تحت نفوذ شوروي قرار گيرد و قسمتي از آلمان به لهستان داده شود. بر سر جزاير واقع در شمال ژاپن که استالين خواهان آنها بود توافق صورت گرفت. استالين نقشه جغرافيايي بالکان پس از عقب نشيني آلماني ها را مطرح ساخت و قرار شد که در اين منطقه حرف اول را شوروي بزند. استالين در مذاکرات تهران تاکيد کرده بود که شکست آلمان، مگر در صورت دستيابي به سلاحهاي جديدتر [سلاح هسته اي] حتمي است و قبل از 15 ماه ديگر از ميان مي رود و از شرکاء نظامي خود خواست که با گشودن جبهه تازه اي در غرب، بار جنگي روسيه را کاهش دهند که تا اين لحظه ميليون ها تَن تلفات داشته بود. استالين پافشاري کرده بود که آلمان پس از جنگ ميان نيروهاي فاتح تقسيم شود که شرکاء او موافقت ضمني کرده بودند. طبق اسناد ديگر، در کنفرانس تهران توافق بر سر انهدام آلمان شده بود، نه وادار کردن اين کشور به تسليم شدن و استدلال اين بود که به دليل عدم انهدام آلمان در پايان جنگ جهاني اول، اين کشور موفق شد که آتش جنگ دوم را روشن سازد.
1971 – وصفي التل نخست وزير وقت اردن در قاهره ترور شد.
وي در سپتامبر 1971 و در جريان سرکوب فلسطيني هاي مسلح در اردن که به سپتامبر سياه معروف شده است، نخست وزير و وزير دفاع اردن بود.
وصفي التل
زادروزها
۱۶۳۲ – زادروز ژان-باپتیست لولی آهنگساز فرانسوی
۱۷۵۷ – زادروز ویلیام بلیک شاعر و نقاش بریتانیایی
ویلیام بلیک
۱۸۲۰ – زادروز فریدریش انگلس فیلسوف کمونیست آلمانی، نزدیکترین همکار کارل مارکس
۱۸۸۱ – زادروز اشتفان تسوایگ رماننویس، نمایشنامهنویس، روزنامهنگار و زندگینامهنویس اتریشی
فریدریش انگلس
۱۹۰۷ – زادروز آلبرتو موراویا رماننویس برجستهٔ ایتالیایی
۱۹۰۸ – زادروز کلود لوی-استروس قومشناس و انسانشناس فرانسوی، از نظریهپردازان انسانشناسی مدرن
آلبرتو موراویا
۱۹۵۰ – زادروز اد هریس بازیگر آمریکایی-انگلیسی
۱۹۶۷ – زادروز آنا نیکول اسمیت مدل و هنرپیشهٔ آمریکایی
آنا نیکول اسمیت
درگذشتها
۱۶۸۰ – درگذشت جیان لورنزو برنینی مجسمهساز، نقاش و معمار ایتالیایی
۱۶۹۴ – درگذشت ماتسوئو باشو نامآورترین شاعر هایکوسرای جاپانی
ماتسوئو باشو
۱۸۵۹ – درگذشت واشنگتن ایروینگ نویسنده و سیاستمدار آمریکایی
۱۹۵۴ – درگذشت انریکو فرمی فیزیکدان ایتالیایی
انریکو فرمی
۱۹۶۸ – درگذشت انید بلایتون از نویسندگان محبوب ادبیات کودک و نوجوان اهل انگلستان
۱۹۹۴ – درگذشت جفری دامر آدمکش آمریکایی
جفری دامر
۲۰۱۰ – درگذشت لسلی نیلسن بازیگر کمدین آمریکایی-کانادایی