تقویم تاریخ ( 5 ماه اسد )

امروز 5 ماه اسد برابر با 27 جولای تقویم میلادی است. روزی که در افغانستان و جهان اتفاقات زیادی به وقوع پیوسته است و ما به مرور برخی از این وقایع می‌پردازیم. 

رویداد ها:

آغاز جنگ معروف میوند/1880
Royal Horse Artillery fleeing from Afghan attack at the Battle of Maiwand.jpg

جنگ میوند در چنین روزی در ناحیه‌ای به همین نام به رهبری محمد ایوب خان با لشکر انگلیس به رهبری جنرال باروز شروع شد و با شکست شدید نیروهای انگلیسی و بازپس گیری قندهار از دست نیروهای انگلیسی پایان یافت.

 محمد ایوب خان

نیروهای افغان شرکت کننده در این جنگ اغلب از قندهار و هرات بودند.

از شناخته شده‌ترین افراد شرکت کننده در این جنگ، بانویی بنام ملالی بود. ملالی دختری قندهاری بود که در جنگ میوند به مبارزان افغان آب آشامیدنی میرساند. هنگامی که پرچمدار نیروهای افغان هدف گلوله قرار گرفت و پرچم از دستش بر زمین افتاد، ملالی مشک آب را بر زمین گذاشت و پرچم افتاده را بلند کرد و با خطاب قرار دادن مبارزان افغان، آنان را به ادامه جنگ فراخواند:

که په میوند کی شهید نشوی خدایه لالیه بی ننگی ته دی ساتینه

ترجمه: اگر در میوند شهید نشدی، خدا ترا، برای بی ننگی حفظ کند!

Malalai of Maiwand.jpg

همین سخنان باعث تحریک نیروهای تا حدودی شکست خورده افغان شد و در نهایت به پیروزی آنان انجامید. ملالی خود نیز در این پیکار جان باخت.

تکمیل شاهراه تورغندی- هرات- قندهار/1344

این شاهراه یکی از مدرن‌ترین شاهراه افغانستان شمرده شده و در نخست از سوی اتحاد جماهیر شوروی سابق تقریباً تماماً از بتن ساخته شد. طول این راه یعنی از قندهار الی تورغندی ۶۷۴ کیلومتر بوده، دوازده متر عرض دارد که بخش بتنی آن به هفت متر می‌رسد. مقاومت این راه زیاد بوده و در ایام تابستان نسبت گرمی هم تخریب نمی‌گردد

سند تکمیلی این سرک با حضور 24 نماینده از کشور افغانستان و شوروی در هرات به امضاء رسید.

وفات استاد نتو/1368
استاد غلام نبی نتو ، آواز خوان صاحب سبک کشور، در چنین روزی به عمر 113 سالگی درگذشت.
 ستاد غلام نبی نتو درسال 1255 هجری خورشیدی در گذر کرنیل شورباز کابل متولد شد. او در خانوادۀ چشم به دنیا گشود، که همه اعضای خانواده اهل موسیقی و طرب بودند و هر کدام در یکی از رشته های موسیقی ، نوازنده گان ممتاز زمان خویش شدند . این برجستگی باعث شد که نوای دل انگیز موسیقی ، از همان آوان کودکی در تارو پود استاد نتو راه بیابد .
استاد نتو هنوز طفلی خورد سال بیش نبود، که پدر هنرمندش استاد قربانعلی وی را تحت تربیه گرفت وبه تعلیم اساسات موسیقی پرداخت .
استاد سمندر خان ، یعنی پدرکلان استاد نتو درجمله هنرمندانی بود که ، غزل های فارسی دری را در قالب آهنگ های هندی می سرود ، ولی خود استاد قربانعلی خان اشعار ابوالمعانی بیدل را درقالب آهنگ های که خود در چوکات راگ ها ترتیب می کرد می خواند واز جمله هنرمندان ممتاز ومشهور عصر خویش به حساب می رفت .
استاد قربانعلی خان با نشان دادن اساسات اولیه موسیقی دانست که پسرش استعداد اندوختن بیشتر موسیقی را دارد.
درطول چند سال استاد غلام نبی نتو درحلقه شاگردان استاد قاسم افغان مشغول کثرت وریاضت بود وازجانبی هم به نوا های دلکش استاد قاسم گوش می داد و همچنین با پشتکاری که داشت توانست به قدر توانش از بحر موسیقی یا این هنر والا استفاده بیشتری کمایی نماید .
استاد غلام نبی نتو، کدام شاگرد رسمی مانند دیگر استادان مسلکی موسیقی نگرفت ، صرف در زمان اعلیحضرت شاه امان الله خان غازی مدتی به حیث معلم موسیقی درلیسه حبیبیه تدریس می کرد.
غزل خوانی که بخشی از موسیقی کلاسیک می باشد در همان آوان تازه در افغانستان رایج گردیده بود. ولی خوشبختانه تا امروز علاقمندان و دوستدارانی زیاد دارد . موسیقی غزل با تازه آفریینی ها وبکر آوری های استادان و پیشگامان این شیوه چون استاد قاسم افغان ، استاد غلام حسین ، استاد نتو ، استاد شیدا ، و به خصوص موسیقی غزل را استاد رحیم بخش و استاد سراهنگ به اوجش رسانیدند .
استاد غلام نبی نتو هنرمندی بود که بیشتر از نیم قرن شمع محفل خوشی های مردمش بوده و بعد از ختم مجالس عروسی ها که اکثراً درشب های جمعه برگذار می گردید روانه خانقا شده وتا سپیده دمها در حلقه صوفیان واهل طریقت چشتیه نوا سرمی داد وبه اصطلاح این مسلک مجرایی اش را اجرا می کرد .
استاد غلام نبی نتو یک انسان متین ، متواضع ، فقیرمشرب وبه اصطلاح عامیانه رک وراست بود چون باسواد بود اشعار ابوالمعانی بیدل ، سعدی ، حافظ شیرازی وغیره شعرای نامدار زبان فارسی دری را درست وبدون اغلاط وبصورت واضح می خواند.
استاد غلام نبی نتو در آخرین سالهای حیاتش ازخرابات و خراباتیان برید و درولایات شمال کشور بین پلخمری ولایت بغلان و ولایت قندز دررفت وآمد بود ومصروف زمینداری گشت. ولی تا دم مرگ از موسیقی دوری نجست . با مصروفیت های زمینداری ، شب های جمعه با ارمونیه کوچکش در گوشۀ از رستورانت های ولایت قندز مجلس علاقمندانش را با سرودن غزل های ناب و آهنگ های فلکلوریک گرم می ساخت .
وبالاخر استاد غلام نبی نتو به روز 5 اسد سال 1368 خورشیدی بعمر 113 سالگی درشهر پلخمری ولایت بغلان ، بعداز ادای نماز جمعه ، درحالیکه از صحت کامل برخوردار بود به سرای باقی شتافت و درهمانجا به خاک سپرده شد. یادش راگرامی می داریم و روانش شاد باد .
حمله وسیع طالبان بالای ولایات شمالی کشور/1379
Image result for ‫طالبان‬‎
بعد از پیروزی های چشمگیر طالبان و تصرف شهر های هرات، کابل و مزار شریف به دست ایشان، این نیرو ها به هدف تصرف کامل افغانستان حملات وسیعی را به هدف تصرف ولایاتی چون پروان، کاپیسا، بغلان و بدخشان روی دست گرفتند که در طول چند سال موفق به این کار نگردیدند. سرانجام در چنین روزی حملات دیگری  راه اندازی گردید که اندک نتایجی به دنبال نداشت. گروه طالبان یک سال بعد از این حملات و به دنبال حملات تروریستی برج های دو قلوی امریکا، مجبور به شکست از مجاهدین به همکاری قوای ائتلاف بین المللی گردید.
1779 – اختراع بایسکل در آلمان 

بایسکل در آلمان و در چنين روزي از سال ۱۷۷۹ ميلادي اختراع شد.

در تاريخ ۲۷ جولای ۱۷۷۹م “دوچرخه” توسط يكي از اهالي مانهايم آلمان ساخته شد. اين دوچرخه از جنس چوب و فاقد ركاب و زنجير بود و تنها با فشار پا و دويدن شخصي كه بر روي آن قرار داشت به حركت درمي‏آمد. بعدها يعني در سال ۱۸۳۹م بایسکل ركاب‏دار توسط مك‏ميلان آهنگر هالندي ساخته شد و سرانجام به سال ۱۸۸۸م بایسکل هایی با چرخ‏هاي مساوي و داراي تاير ساخته شد.

5 مرداد - 27 جولای؛ در تاریخ چه گذشت؟

بایسکل يک وسيله نقليه پدالي است که با نيروي انسان حرکت مي‌کند. دوچرخه داراي دو چرخ متصل به يک شاسي است که يک چرخ در جلو و يک چرخ در عقب قرار دارد. بنا بر ضابطه اتحاديه جهاني بایسکل سواری زين بایسکل بايد در سطحي بالاتر از پدال‌ها قرار گرفته باشد.

1793 – اعدام ماكسيميليان روبْسْپير يكي از رهبران انقلاب كبير فرانسه

ماكسيميليان روبْسْپير، يكي از رهبران انقلاب كبير فرانسه، در سال 1757م در اين كشور به دنيا آمد و پس از طي تحصيلات خود، به وكالت پرداخت. وي در جواني وارد فعاليت‏هاي سياسي شد و با ورود به مجلس طبقات عمومي فرانسه، مخالفت رسمي خود را با مفاسد لويى شانزدهم، پادشاه اين كشور ابراز داشت. روبسپير در همين اوان، حزب ژاكوِبْن را بنياد نهاد و با ايراد نطق‏هاي مهيج و بيانات آتشين، مردم محروم و طبقه زحمتكش فرانسه را عليه دستگاه ظالمانه دربار تحريك كرد. هنگامي كه لويى شانزدهم از طرف انقلابيون توقيف شده بود، روبسپير با نفوذ خود توانست نمايندگان مجلس را مجبور كند تا لويى را محكوم به مرگ كنند. پس از اعدام لويى شانزدهم، روبسپير اختياردار فرانسه شد و راه‏اندازي كميته نجات ملي و با تشكيل دادگاهاي انقلابي براي اعدام‏هاي دسته جمعي، دوره ترور يا وحشت را در فرانسه به راه انداخت.

5 مرداد - 27 جولای؛ در تاریخ چه گذشت؟
لحظه اعدام ماكسيميليان روبْسْپير

اين دوره يك ساله هنگامي آغاز شد كه به دستور مجلسِ كنوانسيون كه اداره امور فرانسه را پس از پيروزي انقلاب بر عهده داشت، دادگاهي براي مبارزه با مخالفين حكومت داخليِ انقلاب فرانسه تشكيل شد. اما روبسپير كه قصد داشت قدرت را به طور كامل در اين كشور در دست گيرد، با سوء استفاده از اين موقعيت، بسياري از مخالفانِ خود را به تيغ گيوتين سپرد. در دوره وحشت بيش از 17 هزار نفر، بدون محاكمه كشته شدند كه در بين آن‏ها اشخاصي هم‏چون آنتوان لاوازيه شيمي‏دان، آندره شنْيِه شاعر معروف فرانسه و حتي دانتون، هم‏رزم و دوست نزديك روبسپير نيز وجود داشتند. به همين دليل، اين دوره باعث نارضايتي مردم فرانسه و مخدوش شدنِ چهره انقلاب اين كشور گرديد. سرانجام، در نتيجه خشونت و بي‏رحمي روبسپير نسبت به مخالفان و بسياري از همكاران و همفكران سابق خود، نقشه‏اي براي از ميان برداشتن اين رهبر تندرو چيده شد و پس از آنكه او را در 27 جولای 1794م دستگير كردند، بي‏درنگ به تيغ گيوتين سپردند. با مرگ روبسپير، مردم در 28 جولای آن سال، پايان دوره حكومت ترور را جشن گرفتند.

1839 – آغاز جنگ اول ترياك

جنگ انگلستان و چين معروف به جنگ اول ترياك از روزي چون امروز در جولاي سال 1839 و در پي افكندن صندوقهاي حاوي ترياك محصول هند از سوي چيني ها به دريا آغاز شد. انگليسي ها با صدور ترياك هند به چين، چيني ها را معتاد و خشم برخي بزرگان اين كشور را برانگيخته بودند. اين جنگ به شكست چين كه تجهيزات نظامي مدرن نداشت انجاميد. انگليسي ها نه تنها در هند، بلكه در افغانستان و ايران باعث توسعه كشت خشخاش شدند.

5 مرداد - 27 جولای؛ در تاریخ چه گذشت؟

1894 – جنگ تمام عيار جاپان با چين

جنگ تمام عيار جاپان با چين از 27 جولاي سال 1894 آغاز شد. دو روز پيش از آن (25 جولاي) جاپانی ها با گلوله باران كردن يك كشتي توپدار چيني جرقه اين جنگ را زده بودند. اين جنگ، به شكست چين و افتادن تايوان، منچوري شرقي و شبه جزيره كره به دست جاپانی ها انجاميد و جاپان  از آن پس همانند ساير قدرت هاي وقت به مداخله در امور چين پرداخت. جاپان در دهه چهارم قرن بيستم نيز به چين تجاوز نظامي كرد و در شهر هاي چين دست به قتل فجيع صدها هزار چيني زد، موضوعي كه مردم معمولي چين آن را فراموش نکرده اند.

5 مرداد - 27 جولای؛ در تاریخ چه گذشت؟

شبه جزيره كوریا از 25 جولاي سال 1907 به تصرف جاپان درآمد و اين سلطه تا پايان جنگ جهاني دوم (سال 1945) ادامه داشت. مسئله كوریا كه ريشه در همان زمان دارد هنوز حل نشده و اين سرزمين وحدت خودرا که وعده داده شده بود به دست نياورده است.

1900 – قیام خونین «مشت زن ها» در چین

27 جولاي سال 1900، سيصد هزار چيني ميهندوست كه عنوان «مشت زنان ـ افراد بدون تفنگ» بر خود نهاده بودند در شهر پكن دست به محاصره سفارتخانه هاي كشورهاي بزرگ و محل سكونت خارجيان و چيني هاي مسيحي شده زدند و بسياري را به گروگان گرفتند. اين كار چند هفته پيش از آن از شهر Tienstin آغاز شده بود. چينيان از اين كه ميهن آنان همچون گوشت قرباني ميان قدرتهاي وقت قسمت مي شد و از حاكميت ملي تنها نامي باقي مانده بود خشمگين شده بودند و تحمل آنان از آن وضعيت پايان يافته بود.

قدرت هاي بزرگ وقت ـ انگلستان، فرانسه، آلمان، آمريكا، روسيه و ژاپن براي سركوب مشت زنان نيرو فرستادند و با وجود اخطاريه (اسمي و ظاهري) امپراتور چين به نيروهاي خارجي که مداخله نکنند، اين نيروها به قلع و قمع وطندوستان چيني دست زدند، و بسياري از آنان را پس از دستگير کردن گردن زدند (عكس زير) و ….

اين رويداد در كتب درسي كودكان چيني آمده است. با وجود اين، رفتار مقامات دو کشور با يکديگر دوستانه است.

5 مرداد - 27 جولای؛ در تاریخ چه گذشت؟
نظاميان خارجي مشتزنان دستگير شده را در صف اعدام قرارداده و به دست چيني گردن مي زنند!

1909 – « اورويل رايت » يكي از دو برادري كه سازنده نخستين طیاره بودند در اين روز موفق شد يك ساعت و 12 دقيقه در آسمان پرواز كند كه قبلا سابقه نداشت. 

5 مرداد - 27 جولای؛ در تاریخ چه گذشت؟
اورويل رايت در کنار هواپیمای اختراعی شان

1921 – كشف ماده انسولين

انسولين ،هورموني است كه از لوزالمعده مهره داران ترشُّح مي‏شود و به خون مي‏ريزد. اين پروتئين بر مقدار قند خون نظارت داشته و مقدارش را ثابت نگاه مي‏دارد. بالا رفتن مقدار قند خون، عامل محرك ترشح انسولين است. در واقع انسولين، هورموني است كه ذخيره و سوخت و ساز مواد قندي بدن را تنظيم مي‏نمايد. كمبود اين هورمون در بدن، موجب بروز بيماري ديابت مي‏شود. انسولين براي نخستين بار در 27 جولای 1921م به وسيله فردريك بانتينگ محقق كانادايي و همكارش چارلز بِست كشف گرديد و به همين دليل موفق به اخذ جايزه نوبل پزشكي 1923 شد.

5 مرداد - 27 جولای؛ در تاریخ چه گذشت؟
فردريك بانتينگ، کاشف انسولین

1952 – پس از بركناري فاروق از سلطنت مصر ، در اين روز پسر شيرخوار او را رسما به سلطنت برداشتند!

زاد روزها:

۱۶۶۷ – زادروز یوهان برنولی ریاضیدان اهل سوییس
۱۸۲۴ – زادروز الکساندر دوما (پسر) نویسنده فرانسوی ، پسر الکساندر دوما (پدر)

5 مرداد - 27 جولای؛ در تاریخ چه گذشت؟
الکساندر دوما (پسر)

۱۸۳۵ – زادروز جوسوئه کاردوچی شاعر ایتالیایی ، برنده جایزه نوبل ادبیات سال ۱۹۰۶
۱۹۲۹ – زادروز ژان بودریار جامعه‌شناس، فیلسوف ، عکاس و نظریه‌پرداز پسامدرنیته و پساساختارگرایی

5 مرداد - 27 جولای؛ در تاریخ چه گذشت؟

۱۸۳۵ – زادروز

۱۹۴۸ – زادروز پگی فلمینگ، پایتناژباز آمریکایی ، برنده مدال طلای المپیک ۱۹۶۸ فرانسه
۱۹۶۹ – زادروز تریپل اچ کشتی گیر حرفه‌ای آمریکایی

5 مرداد - 27 جولای؛ در تاریخ چه گذشت؟
تریپل اچ

۱۹۷۷ – زادروز جاناتان ریس میرز بازیگر و مدل ایرلندی

5 مرداد - 27 جولای؛ در تاریخ چه گذشت؟
داریوش ارجمند

درگذشت‌ها

۱۸۴۱ – درگذشت میخائیل لرمونتوف شاعر ، نقاش و نویسنده رمانتیسیست روس
۱۸۴۴ – درگذشت جان دالتون شیمیدان و فیزیکدان بریتانیایی

5 مرداد - 27 جولای؛ در تاریخ چه گذشت؟
جان دالتون

۱۸۷۳ – درگذشت فیودور تیوتچف شاعر و دیپلمات روس
۱۹۷۰ – درگذشت آنتونیو ده الیویرا سالازار سیاستمدار پرتغالی ، نخست وزیر این کشور از ۱۹۳۲ تا ۱۹۶۸

5 مرداد - 27 جولای؛ در تاریخ چه گذشت؟
آنتونیو ده الیویرا سالازار

۱۹۸۱ – درگذشت ویلیام وایلر کارگردان آمریکایی-آلمانی ، برنده سه جایزه اسکار

5 مرداد - 27 جولای؛ در تاریخ چه گذشت؟
ویلیام وایلر

*****

درباره admin

مطلب پیشنهادی

به یاد استاد رحیم خشنواز

  پس از حصول استقلال افغانستان رباب به عنوان شناسنامه فرهنگی این کشور مطرح گردید. …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *