صد سال فعالیت مطبوعاتی در غرب افغانستان
دوربین، ماهنامه فرهنگی و اجتماعی در هرات، در نمایشگاهی صد سال فعالیت مطبوعاتی در غرب افغانستان را پیش چشم آورد.
تا کنون هیچ مرکزی برای ثبت و نگهداری نشریههای چاپی در غرب افغانستان و به ویژه هرات وجود نداشته است.
این اولین بار است که نمونههایی از تمامی نشریات و جرایدی که تا کنون در غرب افغانستان چاپ شدهاند گردآوری و به نمایش گذاشته میشود.
نمونههایی از نزدیک به چهار صد عنوان روزنامه، ماهنامه، هفتهنامه و گاهنامه، عکسهای مدیران این جراید و نویسندگان مطرح هرات در یک قرن گذشته کنار هم چیده شدهاند.
نوراحمد کریمی مدیر مسئول مجله دوربین میگوید: “در نمایشگاه صد سال با مطبوعات در هرات، بیش از چهارصد عنوان نشریه از ولایتهای هرات، غور، بادغیس، نیمروز و فراه گردآوری و آرشیو شده و برای هر کدام شناسنامه جداگانه ترتیب شده و به همراه عکسهای دستاندرکاران و مدیرمسئولان آنها به نمایش گذاشته شده است.”
آقای کریمی افزود: “بیشتر سعی شده که سیر تکاملی مطبوعات در غرب افغانستان به نمایش گذاشته شود.”
مدیر دوربین میگوید حدود ۳۰۰ عنوان از این مجموعه نشریات چاپی هرات و بقیه از ولایات دیگر در غرب افغانستان است.
در یک قرن اخیر تنها در هرات نزدیک به ۳۰۰ عنوان نشریه چاپ شده است. اتفاق اسلام تنها نشریهای است که از نزیک به یک قرن پیش تا حالا زنده است. بسیاری از جرایدی که نسخههایش در ین نمایشگاه دیده میشود اما فراموش شدهاند. تا اکنون هیج مرکزی برای نگهداری این آثار وجود ندارد.
برگزارکنندگان این نمایشگاه میگویند در نظر است که بهزودی اولین مرکز پژوهشی مطبوعات غرب افغانستان راهاندازی شود.
تحولات سیاسی در آیینه مطبوعات
این نمایشگاه تنها به جراید، روزنامهها و ماهنامهها اختصاص نیافته است. نوراحمد کریمی مدیر مسئول مجله دوربین میگوید: “کلیه آثار نوشتاری که شامل روزنامهها، هفتهنامهها، دوهفتهنامه، ماهنامهها، فصلنامهها و ویژهنامهها میشود، در قالب این نمایشگاه گردآوری شده است.”
آقای کریمی افزود: “یک بخش خاص دیگر، که میتواند بازگوکننده تحولات سیاسی نظامی کشور ما در سه دهه گذشته باشد، نیز وجود دارد. مثلا ابلاغیههایی که حکومت [حزب دموکراتیک] خلق و [شاخه] پرچم [این حزب] پخش میکردند یا شبنامههایی که مجاهدین در آن زمان در شهر پخش میکردند.”
مدیر دوربین همچنین گفت: “نسخههای از این ابلاغیهها و شبنامهها را نیز در اثر جستجوهای زیاد، یافته و اینجا گذاشتهایم.”
علاوه بر اینها، بیش از صد عنوان نشریههای مجاهدین و بیش از ۷۵ عنوان از نشریههای متعلق به مهاجران هم در بخشی از این نمایشگاه به نمایش گذاشته شده است.
تمامی آثاری که در این نمایشگاه گذاشته شدهاند، به کمک فرهنگیان هرات از کتابخانههای شخصی جمعآوری شدهاند.
این نمایشگاه با استقبال گرم فرهنگیان غرب افغانستان روبهرو شد.
در مراسم افتتاحیه این نمایشگاه شماری از سخنرانان بر انتقال این نمایشگاه به دیگر ولایات و از جمله کابل، پایتخت، هم تاکید کردند.
مطبوعات و کسادی بازار
مطبوعات هرات نزدیک به یک قرن پیش، به تناسب امکانات موجود در صد سال پیش، کارنامه درخشانی دارد، ولی فعالیت مطبوعاتی در افغانستان در چهار دهه گذشته با افت و خیزهای زیادی همراه بوده است.
شماری از فرهنگیان هرات نسبت به آنچه که کسادی بازار رسانههای چاپی خوانده میشود ابراز نگرانی میکنند.
جاوید نورزاد مدیر مسئول روزنامه اتفاق اسلاممیگوید: “رسانههای چاپی متاسفانه در این سالهای اخیر به اثر آمدن موجی از رسانههای صوتی و تصویری مقداری منزوی شد.”
آقای نورزاد افزود: “مردم آنقدر سواد کافی هم نداشتند و زیاد علاقه به نشریههای چاپی پیدا نکردند. کسی هم در این زمینه سرمایهگذاری نکرد. ما رسانههای زیادی را در این سالها دیدم که یکی دو شماره چاپ شد، اما به دلیل نبود سرمایه و امکانات دوباره سقوط کرد.”
انتظار میرود با برگزاری چنین نمایشگاهها زمینه تحقیق در باره پیشینه فعالیتهای فرهنگی در افغانستان بیشتر از گذشته میسر شود و به تبع آن اقدامات اساسی برای ترویج فرهنگ روزنامهخوانی انجام یابد.