تولد استاد رحیم بخش/۱۳۰۰ خورشیدی
استاد رحیمبخش تا قبل از جنگهای داخلی در کابل زندگی میکرد ولی سرانجام، او هم مانند دیگر هنرمندان از وطن خود دور شود و سالهای آخر عمر را در یکی از مناطق دورافتاده شهر کویته پاکستان روزگار بگذراند. وی در سالهای آخر عمر خود زندگی سختی زیادی در پاکستان سپری کرد و آنگونه که حسینزاده نوشتهاست:
«استاد در بستر بیماری در کویته پاکستان روزگار سختی را میگذراند و روح و جسم بیمار وی با درد و رنج غربت دست و پنجه نرم میکرد»
در سالهای آخر عمر وی دوستان زیادی از وی دعوت کردند که به آمریکا یا اروپا بیاید و در آنجا اقامت کند؛ ولی او هرگز قبول نکرد و معتقد بود که هر چه از افغانستان دورتر شود درد غربت بیشتر وی را میآزارد. رحیم بخش، بیصبرانه منتظر بود که روزی کشورش آرام شود و به شهر و دیار خود بازگردد امّا دریغ و درد که اجل این فرصت را از وی گرفت و سر انجام بعد از سالها بیماری تن رنجور و بیمارش را به دست خاک سپرد. استاد رحیم بخش در سال ۲۰۰۱ م درشهر کویته پاکستان جهان فانی را وداع گفت و نظر به وصیت نامهاش جسد او از آنجا به کابل آورده شد و در قبرستان خانوادگی استاد قاسم افغان در نزدیک آرامگاه استادش به خاک سپرده شد.
۱۹۱۸ – در انگلستان به زنان حق شرکت در انتخابات و دادن رای داده شد، مشروط براینکه در سنین بالای ۳۰ می بودند.
مسدود شدن بانکهای امریکا/ ۱۹۳۳
«فرانکلین دی. روزولت» که در اوج رکود اقتصادی ایالات متحده به ریاست این فدراسیون انتخاب شده بود، بانکهای این کشور را از چنین روزی به مدت ده روز تعطیل کرد؛ زیرا که پیش از این روز، مردم برای بیرون کشیدن پس اندازهای خود و با آن پولها هجوم برای خرید که سطح قیمتها را شدیدا بالا می بُرد،به بانکها هجوم بُرده بودند. به علاوه، موجودی بانکها برای پرداخت ها کافی نبود و مقابل بانکها، صفهای طولانی تشکیل شده بود و بیم آن می رفت که همین صفوف تبدیل به تظاهرات، شورش و عصیان شود.
الزابت دوم ملکه انگلستان شد/۱۹۵۲
جورج ششم پادشاه انگلستان درگذشت و دختر ۲۵ ساله اش الیزابت به نام الیزابت دوم برجای او نشست. الیزابت هنگام مرگ پدر در کنیا و در یک شکارگاه بود که به لندن بازگشت. الیزابت دوم متولد ۲۱ اپریل ۱۹۲۶ از آن زمان ملکه انگلستان و ۱۵ کشور دیگر عضو جامعه مشترک المنافع است. این جامعه مرکب از مستعمرات و مهاجرنشینان سابق دولت لندن دارای ۵۴ عضو است. حکومت انگلستان پارلمانی است و نخست وزیر (برگزیده مجلس) بر کشور حکومت می کند.
۱۹۵۸ – یک طیاره ی مسافربر انگلیسی هنگام برخاستن از میدان هوایی مونیخ آلمان سرنگون شد و ۳۸ تن ازجمله ۸ فوتبالیست عضو تیم منچستر یونایتد کشته شدند.
مرگ نخست وزیر گرجستان با بخاری گازی ایرانی/۲۰۰۵
بالاخره معلوم شد که مرگ «زوراب ژوانیا» نخست وزیر گرجستان با استفاده از بخاری گاز سوز ساخت ایران صورت گرفته است. وی که از متحدان «سا کاشویلی» رئیس جمهور و از سران انقلاب نارنجی سال ۲۰۰۴ گرجستان بشمار می رفت و متمایل به اتحاد گرجستان با بلوک غرب بود، دوم فبروری ۲۰۰۵ برای دیدار دوست خود «رائول یوسوپوف» به آپارتمان او رفت و چون دیر کرد، “بادی گارد” به سلفون او زنگ زد که جواب نشنید. خواست با شکستن در وارد آپارتمان شود که موفق نشد. پولیس محل را خبر کرد و از پنجره وارد آپارتمان شدند و جسد زوراب را در اطاق نشیمن و رائول را در آشپزخانه یافتند. پس از معاینه اجساد معلوم شد که مرگ بر اثر استنشاق گاز طبیعی (مورد مصرف در خانه) بوده که از بخاری آپارتمان نشت کرده و بخاری ساخت ایران و وارداتی بوده است.
کشتی مصری باعث مرگ نزدیک به هزار انسان شد/۲۰۰۶
یکم فبروری ۲۰۰۶ یک کشتی مسافربر مصری که میان کشور سعودی و مصر در رفت و آمد منظم بود، بر اثر هوای توفانی دریای سرخ، در این دریا غرق شد. این کشتی حامل ۱۳۰۰ تا ۱۴۰۰ مسافر و عمدتا مصری بود که تنها چهارصد نفرشان زنده از دریا گرفته شده بودند. بیشتر مسافران را مصریانی تشکیل می دادند که در کشور سعودی کار می کردند و یا به زیارت حج رفته بودند که باز می گشتند.
گفته شده بود که کشتی غرق شده بیش از عمر مجاز کار کرده بود و قبلاً در حراج از یک شرکت اروپایی خریداری شده بود. بستگان مقتولان حادثه برضد مقامات مصری که اجازه کار به این کشتی فرسوده داده بودند، دست به تظاهرات و اعتراض زده بودند!
:
زادروزها
۱۶۶۵ – زادروز آن استوارت، ملکه انگلستان، اسکاتلند و ایرلند.
۱۹۱۱ – زادروز رونالد ریگان، بازیگر و سیاستمدار جمهوریخواه آمریکایی؛ چهلمین رئیسجمهور ایالات متحده امریکا.
۱۹۱۲ – زادروز اوا براون، همسر آدولف هیتلر.
۱۹۳۲ – زادروز فرانسوا تروفو، فیلمساز، نظریهپرداز و منتقد سینمایی فرانسوی.
۱۹۴۵ – زادروز باب مارلی، خواننده صاحب سبک رِگِی، ترانهسرا، نوازندهٔ گیتار و فعال اجتماعی جامائیکایی.
۱۶۱۱ – چونگجن، آخرین امپراتور دودمان مینگ.
۱۹۲۴ – جین یونگ نویسنده چینی.
درگذشتها
۱۷۹۳ – درگذشت کارلو گولدونی، نمایشنامهنویس ایتالیایی.
۱۹۱۸ – درگذشت گوستاو کلیمت، نقاش نمادگرای اتریشی.
۱۹۵۲ – درگذشت جرج ششم، پادشاه بریتانیا
۲۰۱۱ – درگذشت گری مور، آهنگساز، گیتاریست و خواننده ایرلندی
*****
منابع:
– نشریات و روزنامه های افغانستان
– سسایت ایرانی نوشیروان کیهانی زاده
-ویکی پدیای فارسی
-صفحه امروز در تاریخ در توئیتر
-سایت ایرانی راسخون