تقویم روز ( هفتم ماه دلو)
اضمهلال امویان توسط ابو مسلم خراسانی/ 750 میلادی
در جنگ دو روزه ای كه در كنار رودخانه «زاب» ميان نيروهاي ابومسلم خراساني و لشكريان مروان (آخرين حكمران امويان) روي داد، مروان شكست خورد و به مصر گريخت و در آنجا كشته شد. ابومسلم كه بر ضد حكومت امويان بپاخاسته بود، سال پيش از آن (749 ميلادي) هم ارتش امويان را شكست داده بود و پس از اين پيروزي، مروان را از خلافت خلع و آن را به ابوالعباس سفاح منتقل كرده بود. بسياري از مورخان، اين سال را آغاز خلافت عباسيان و گسترش نفود آریایی ها در امور حكومت نوشته اند. طولي نكشيد كه مركز خلافت نيز از شهر دمشق به شهر تازه ساز بغداد واقع در 36 كيلومتري شمال مدائن منتقل شد.
ساخت اولين قرص شيميايي اسپرين/1900 میلادی
اولين قرص کيميايى و دوايى مُسكِّن توسط يك دواساز با تجربه آلماني به نام فليكس هوفمان اختراع شد كه بعدها با نام آسپرين شهرت يافت. فليكس هوفمان كه تحصيلات خود را در رشته کيميا به پايان رسانيده بود و يك كارگاه بزرگ دواسازي داشت، اين تابلت را در 27 جنوری 1900م براي تسكين دردهاي كوچك و عوارض ساده درست كرد. مصرف آسپرين در سالهاي بعد به دليل خواص ضد درد و ضد التهاب آن بسيار فراوان شد و همگان از آن استفاده ميكردند. اما طي تحقيقات اخير، اثرات سوء آن نيز مورد توجه قرار گرفته و استفاده از آن توصيه نميشود.
پايان محاصره 30 ماهه لنينگراد و درس عبرت/1944
پس از 30 ماه و تحمل نزديك به يك ميليون تن تلفات، محاصره شهر لنينگراد (سن پترزبورگ كه ولاديمير پوتين از آنجاست) شكسته شد. نيروهاي آلمان از دهم جنوری 1941 محاصره لنينگراد را با هدف تضعيف روحيه روس ها آغاز كرده بودند. حمله به لنينگراد با 38 لشكر آلماني از طريق منطقه بالتيك آغاز شده بود. نيروهاي فنلاندي هم در اين حمله به آلماني ها كمك مي كردند. 83 روز طول كشيد تا نيروهاي آلماني از حومه شهر بگذرند و آن را از همه سوي محاصره كنند. تا نوامبر سال بعد 640 هزار و 803 تن از ساكنان شهر و عمدتا از گرسنگي و سرما جان سپرده بودند. در آن ماه (نوامبر1942) روسها با ايجاد يك جاده روي درياچه منجمد، موفق به رساندن خوراك و سوخت و نيروي تازه نفس به شهر شدند و 550 هزار تن از ساكنان غير نظامي را تخليه كردند. از اين شهر جمعا 517 هزار سرباز روس دفاع كردند و بسياري از آنان كشته شدند.
سرانجام نيروهاي آلماني تحت فشار ارتش سرخ دست از محاصره لنينگراد برداشتند و كار عقب نشيني را آغاز كردند كه تا برلین ادامه يافت.
آتش بس آمریکا و ویتنام/1973
ساعت هفت بامداد چنین روزی ميان نيروهاي نظامي امريكا و كمونيست ها در ويتنام آتش بس بر قرار شد. اين آتش بس شامل زد و خورد نيروهاي نظامي ويتنام جنوبي با كمونيست ها نمي شد. قرارداد آتش بس قبلا در پايان يك رشته مذاكرات طولاني در پاريس امضاء شده بود. در لحظه امضاي قرارداد، شمار نيروهاي امريكايي در ويتنام از رقم 500 هزار تجاوز مي كرد. جمع تلفات اين نيروها از آغاز جنگ ويتنام 57 هزار كشته، يك هزار و سيصد ناپديد، 600 اسير و 303 هزار و 640 مجروح اعلام شده بود. اين جنگ براي امريكا 109 ميليارد و 500 ميليون دالر (به ارزش آن زمان) هزينه داشت. جنگ ويتنام كه از سال 1961 آغاز شده بود از 1965 شدت يافته بود.
مطلب پیشنهادی
به یاد استاد عزیزمان، زندهیاد نوراحمد کریمی
بیست و سوم سنبله، چهارمین سالروز درگذشت استاد گرانقدر، رئیس و موسس فرهنگسرای دوربین، شادروان …