تقویم تاریخ ( هفتم ماه حوت )

امروز هفتم ماه حوت  برابر با 26 فبروری تقویم میلادی است. روزی که در تاریخ افغانستان و جهان وقایع زیادی اتفاق افتاده است. و ما به مرور برخی از این وقایع می‌پردازیم.

رویداد ها:

277 – اعدام «ماني» انديشمند بزرگ آریایی

26 فبروری سال 277 ميلادي «ماني انديشمند بزرگ آریایی و باني مكتب «مانيكيسم» پس از پنج ماه زندان اعدام شد. اعدام ماني نتيجه نفوذ بيش از حد روحانيون آيين زرتشت در دستگاه دولت ساساني  بود. ماني كه افكار او از شرق تا چين و در غرب، تا اروپا را فراگرفت عقيده داشت كه معنويت و ماديت هميشه در تضاد هستند و همه مشكلات جهان و مسائل بشر از ماديات و ماديگري سرچشمه مي گيرد. ماني مكتب (ايسم) خود را برپايه معنويت، خوبي، راستگويي، دفاع از حقيقت و نيز اعتدال و ميانه روي در زندگاني روزمره قرارداده بود و از اين جهت است كه مورخان و فلاسفه وي را « معلم معنويت» لقب داده اند.

«ماني» مي گفت كه دلبستگي مطلق به ماديات و پيروي از «نفس اماره» است كه بشر را به دروغگويي، ارتكاب جنايت و انواع بدي كردن وادار مي كند. وي تاكيد داشت كه ماديات انسان را اسير و برده نفس خود مي كند، و خودخواهي و جاه طلبي فردي را به وجود مي آورد. طبق آموزش هاي ماني، «ماديت» نبايد وارد وجود (ذهن) انسان شود و تاكيد داشت كه براي جلوگيري از ورود ماديات به وجود انسان؛ بايد به آموزش و پرورش كودك توجه شود تا «انسان»، غير مادي پرورش يابد. بنابراين، بي جهت نيست كه ماني آریایی را يكي از پدران «آموزش و پرورش» مي دانند، و او بود كه فراهم آوردن وسايل آموزش و پرورش درست (داراي هدف) كودكان و نوجوانان را مهمترين تكليف مديريت يك جامعه (دولت) قرار داد.

7 اسفند - 26 فوریه؛ در تاریخ چه گذشت؟

451 – روز برگزاري “وارتانانک” جشن بزرگ ملي مسيحيان. عید وارتانک سالروز قیام ملی ارامنه به رهبری وارتان مامیکونیان می باشد. 

7 اسفند - 26 فوریه؛ در تاریخ چه گذشت؟
وارتان مامیکونیان

1525 – نبرد تاريخي “موهاك” بين نيروهاي عثماني و مجارستان

دولت عثماني در زمان سلطان سليم، دهمين خليفه عثماني به بالاترين حد شكوفايى و عظمت رسيده بود و در عين گستردگي فتوحات، همچنان در اروپا به پيش مي‏رفت. در سال 1521م ارتش عثماني بر بلگراد تسلط يافت و ولايت “ونيز” هم اطاعت و تبعيت خود از دولت عثماني را اعلام نمود. با اين همه اگرچه هدف عثماني رسيدن به هَنْگْري (مجارستان فعلي) بود اما تحريكات پادشاه فرانسه، خليفه عثماني را به اين امر مصمم نمود. هدف فرانسه ازاين تحريكات، تضعيف امپراتوري روم بود. در نهايت، حمله ارتش عثماني با يك‏صدهزار جنگجو آغاز گرديد و در نبردي كه در 26 فوريه 1525م در منطقه ماهوك به وقوع پيوست، پادشاه مجارستان و بسياري از بزرگان اين منطقه و نيز حدود بيست هزار نفر از سپاه مجارستان كشته شدند. هم‏چنين منطقه بوداپست و تمامي مجارستان در اختيار عثماني قرار گرفت. تسلط عثماني بر مجارستان 140 سال ادامه داشت.

7 اسفند - 26 فوریه؛ در تاریخ چه گذشت؟
نبرد تاريخي “موهاك”

1848 – با سقوط پادشاهی لویی فیلیپ، جمهوری دوم فرانسه برپا شد.

7 اسفند - 26 فوریه؛ در تاریخ چه گذشت؟
لویی فیلیپ

1885 – تقسيم مسالمت آميز آفريقا ميان اروپائيان!

7 اسفند - 26 فوریه؛ در تاریخ چه گذشت؟
منظره يكي از جلسات كنگره برلين در سال 1885

26 فبروری  1885 كنگره برلين كه سرگرم تقسيم آفريقا ميان اروپائيان بود، نيجريه را به انگلستان و كنگو را به بلژيك بخشيد!.

در جلسات اين كنگره كه رياست آن را بيسمارك صدراعظم وقت آلمان برعهده داشت نمايندگان 15 كشور اروپايي شركت داشتند. هدف اصلي از تشكيل اين كنفرانس اين بود كه به آلمان هم سهمي از آفريقا داده شود و تقسيم آفريقا ميان اروپاييان به طريق مسالمت آميز صورت گيرد.

در حاشيه جلسات اين كنگره که متناوبا حدود دو سال (سالهاي 1884 و 1885) طول کشيد، ساخت و پاخت متعدد در قبال مناطق ديگر جهان مخصوصا چگونگي سلطه بر کشور چين صورت گرفت. قدرت هاي وقت بر قطعه ـ قطعه كردن چين درست بسان گوشت قرباني به توافق رسيده بودند و چين تا انقلاب سون يات ـ سن در سال هاي 1911 و 1912 چنين وضعيتي را داشت.

اروپاييان سياست سلطه را از قرن 15 درپیش گرفته بودند. آنان پس از فراگرفتن ساخت باروت و قطب نما با مطالعه سفرنامه مارکو پولو، به دريانوردي در آبهاي دوردست پرداخته و سرزمين هاي بدون دفاع (تفنگ و توپ) را به استعمار گرفته بودند.

1945 – دو ماه و دو روز پيش از افتادن برلين به دست ارتش سرخ و خودكشي هيتلر، نيروي هوايي آمريكا به شديدترين بمباران برلين دست زد!

1334 – درگذشت علامه “علي‏ اكبر دهخدا” نويسنده لغت‏نامه بزرگ دهخدا

علي‏ اكبر دهخدا در 5 حوتد 1258ش در تهران ایران ديده به جهان گشود. وي علوم ابتدايي و سطوح عالي را در ايران سپري كرد. سپس براي تكميل علوم جديد به اروپا سفر نمود و مدت پنج سال به تحقيق و تفحّص پرداخت. بازگشت دهخدا به ايران مصادف با نخستين طليعه افكار آزادي‏خواهانه و شروع مبارزات جنبش مشروطيت در ايران بود. دهخدا كه با استبداد و مظالم آن زمان شديداً مخالف بود، به صف مبارزان پيوست و به نگارش مقالات تند و طنزآميز پرداخت. او كه از همكاران روزنامه صوراسرافيل بود، پس از توقيف و تعطيلي روزنامه به اروپا تبعيد شد. دهخدا پس از استقرار مشروطيت به ايران بازگشت و در روزنامه‏هاي مختلف نويسندگي كرد. او در ايام جنگ جهاني اول و مهاجرت آزادي‏خواهان، در يكي از ايلات بختياري منزوي گرديد و در آنجا مقدمات تدوين لغت‏نامه بزرگ خود را پي‏ريزي نمود. اين اثر مهم علمي و ادبي دهخدا، آن‏چنان گسترده، دقيق و غني است كه مي‏توان آن را يكي از شاهكارهاي بزرگ زبان فارسي در قرن اخير دانست. كارهاي ادبي و انتقادي دهخدا از نظر سبك و سليقه كم‏نظير است و نوآوري او در طنزنويسي، مكتبي نوين در زبان و ادبيات فارسي به وجود آورد. در زمينه شعر نيز، دهخدا آثاري برجسته دارد كه با بياني ساده و دلنشين سروده شده است. دهخدا همچنين با گردآوري كتاب امثال و حكم كه مجموعه‏اي از بيست و چهار هزار ضرب المثل فارسي است، نخستين فرهنگ نامه عرفي و عاميانه را در زبان فارسي تدوين كرد. وي سرانجام در هفتم حوت  1334ش در 76 سالگي در تهران درگذشت و در قبرستان ابن بابويه در ري مدفون شد.

7 اسفند - 26 فوریه؛ در تاریخ چه گذشت؟
علي‏ اكبر دهخدا

2009 – سه قطعه شدن بوئینگ 737 تُرکيش ارلاينز در آمستردام

25 فبروری 2009 یک بوئینگ مسافربر دیگر از نوع 737 دچار سانحه شد و تلفات انسانی به بار آورد. این طیاره متعلق به شرکت هواپیمایی ترکیه بود و از استانبول روانه آمستردام. طیاره هنگام فرودآمدن، درحاشیه میدان هوایی آمستردام به زمین برخوردکرد و سه قطعه شد (عکس های بالا). یک موتور این هواپیما قبلا از بدنه اش جدا شده بود. از 134 سرنشین این طیاره 9 نفر کشته و بیش از 80 نفر دیگر مجروح شدند. خالی بودن نسبی مخازن بنزین طیاره دلیل کم بودن تلفات اعلام شده است زیرا که هواپیما پس از اصابت به زمین آتش نگرفت. علت سانحه در روز وقوع آن اعلام نشده بود. در دو سه دهه اخیر، درصد سقوط بوئینگ های 737 نسبت به انواع دیگر طیاره بیشتر بوده و در کمتر از دو دهه بیش از ده سانحه داشته است. بوئینگ 737 در سال 1967 وارد خطوط هوایی شده است. ساخت این نوع هواپیما در همین سال تکمیل شده بود. کارخانه بوئینگ آمریکا از سال 1916 بکار ساختن طیاره اشتغال داشته است.

7 اسفند - 26 فوریه؛ در تاریخ چه گذشت؟

زادروزها

۱۷۱۵ – کلود آدرین هلوسیوس فیلسوف و ادیب فرانسوی.
۱۸۰۲ – زادروز ویکتور هوگو، رمان‌نویس، شاعر و هنرمند فرانسوی.

7 اسفند - 26 فوریه؛ در تاریخ چه گذشت؟
ویکتور هوگو

۱۹۲۸ – زادروز آریل شارون، یازدهمین نخست‌وزیر اسرائیل ، قاتل صبرا و شتیلا.

7 اسفند - 26 فوریه؛ در تاریخ چه گذشت؟
آریل شارون

۱۹۳۲ – زادروز جانی کش، خواننده سبک کانتری امریکایی.
۱۹۵۴ – زادروز رجب طیب اردوغان، بیست و هفتمین نخست‌وزیر ترکیه و رهبر حزب عدالت و توسعه این کشور.

7 اسفند - 26 فوریه؛ در تاریخ چه گذشت؟
جانی کش

۱۹۸۳ – زادروز پپه، فوتبالیست برزیلی؛ دفاع وسط تیم رئال مادرید.
۱۹۵۰ – زادروز هلن کلارک نخست وزیر پیشین نیوزلند.

7 اسفند - 26 فوریه؛ در تاریخ چه گذشت؟
رجب طیب اردوغان

۱۳۱۸ – زادروز بهمن رجبی، نوازنده تنبک و مولف موسیقی ایرانی.

7 اسفند - 26 فوریه؛ در تاریخ چه گذشت؟
پپه

درگذشت‌ها

۱۹۳۱ – درگذشت اوتو والاخ، شیمیدان آلمانی؛ برنده جایزه نوبل شیمی.
۱۹۵۶ – درگذشت علی اکبر دهخدا، سیاستمدار و ادیب ایرانی و نگارندهٔ لغت‌نامه دهخدا.

7 اسفند - 26 فوریه؛ در تاریخ چه گذشت؟
اوتو والاخ

۱۹۶۹ – درگذشت کارل یاسپرس، روان‌پزشک و فیلسوف اگزیستانسیالیست آلمانی.
۱۹۸۵ – درگذشت تیالینگ کوپمانس، ریاضیدان هلندی؛ برنده جایزه نوبل اقتصاد سال ۱۹۷۵ به همراه لئونید کانتوروویچ.

7 اسفند - 26 فوریه؛ در تاریخ چه گذشت؟
تیالینگ کوپمانس

۱۹۹۸ – درگذشت تئودور شولتز، اقتصاددان آمریکایی؛ برنده جایزه نوبل اقتصاد سال ۱۹۷۹ به همراه ویلیام آرتور لویس.
۲۰۱۳ – درگذشت استفان هسل، فعال سیاسی-اجتماعی آلمانی؛ از اعضای هیئت تدوین کننده منشور جهانی حقوق بشر.

7 اسفند - 26 فوریه؛ در تاریخ چه گذشت؟
استفان هسل

 

درباره admin

مطلب پیشنهادی

به یاد استاد رحیم خشنواز

  پس از حصول استقلال افغانستان رباب به عنوان شناسنامه فرهنگی این کشور مطرح گردید. …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *